Zandgrond

Bestaat uit minerale deeltjes met een doorsnee tussen 50 en 2000 micron. De zandfractie wordt opgedeeld in de fractie van het fijne zand (50 - 210 mu)en het grove zand (tot 2000 mu). Materiaal van 2000 tot 630000 mu (2 - 63 mm) wordt grind genoemd; van 63 mm (6,3 cm) tot 20 cm steen en van 20 tot 63 cm keien. Daarboven spreekt men van blokken of vastgesteente. Zandgrond is een minerale grond die, binnen 80 cm - maaiveld voor meer dan de helft uit zand bestaat. De aanduiding 'zand' wordt gebezigd voor gebieden die - naar men algemeen denkt - voor het merendeel uit zandgronden bestaan, evenals voor stuifzandgebieden, veelal 't Zaand genoemd. Enkele voorbeelden: 't Grote Zand, Drouwenerzand, Wapserzand, Hykerzand, Heuvingerzand, Dieverzand, Lheebroekerzand, Ter Horster zand, Orvelterzand, Odoornerzand, Mantingerzand, 't Wittezand, Slenerzand, Voorste- Achterste zandduinen, Langeloër duinen.