Witteveen

Bron: Drents Archief

1. Veenkolonie en jongste dorp van Drenthe in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Westerbork, tot 2000 Middenveld).

Gelegen ten zuidoosten van Westerbork, ten zuiden van Orvelte, ten zuidwesten van Schoonoord, ten noordwesten van Aalden en Zweeloo, ongeveer ten noorden van Meppen en ten oosten van Wijster. Gelegen pal aan de zuidkant van de autoweg N381 (Drachten-Emmen) ten westen van een groot boscomplex. Hiervan is het oostelijk gedeelte, het Achterste Veld met de Stobbenplas, in 1998 van de gemeente Zweeloo naar Midden-Drenthe en niet naar Coevorden overgegaan, waardoor het bosgebied nu geheel in één gemeente ligt. Het westelijk deel hoorde tot 1998 bij Westerbork.

De naam is wellicht afkomstig van het witte wollegras, dat groeide aan de rand van de vele vennen alhier, of van de witte kleur van de jonge veenlagen. In de crisistijd werd op initiatief van Commissaris der Koningin J.T. Linthorst Homan in 1924 de N.V. Ontginningsmaatschappij Het Lantschap Drenthe opgericht; hierin konden gemeenten participeren. Hoofddoelen waren bestrijding van de werkloosheid door ontginning en het bouwen van boerenbedrijven. Tot de grootste projecten behoorden de ontginningen bij Witteveen sinds 1925: 1700 ha.

Drijvende kracht achter de plannen was J.B. Kan, de minister van Binnenlandse Zaken. De opzet was een koloniestructuur van vijftig bedrijfjes van nijvere landarbeiders. Toen in 1924-34 1700 gezinnen uit de gemeente Emmen naar elders emigreerden, verhuisden er 41 naar Witteveen.

Aan weerszijden van de Mr. J.B. Kanweg werden 50 arbeiderswoningen gebouwd (ontwerp Boelens en De Vries te Assen). Aan een kunstbrink (groen-strook) verrezen kerk en school. Daarna werden enkele boerderijen gesticht. Arbeiders, die eerst over slechts 1 ha grond beschikten, konden uitbreiden, omdat er in de loop der tijd steeds meer grond ter beschikking kwam.

Naoorlogse nieuwbouw heeft de esstructuur van het oorspronkelijke plan wel gewijzigd, maar niet wezenlijk aangetast.

2. Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente De Wolden (tot 1998 Ruinen) ten noorden van Ruinen en pal ten zuiden van het Nationaal Park Dwingelder Veld. Ten noorden van het gehucht liggen enkele recreatieparken (bungalows), o.a. De Acht Gars en De Wiltzangh. Naamsverklaring: zie 1.

3. Vennencomplex in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries, tot 1 december 1999 Zuidlaren) ten westen van Vries en ten noordwesten van Zeijen. Het perceel woeste grond ligt pal ten zuidoosten van het Noordse Veld.