Witterzomer

Vakantiecentrum te Assen.

Een van de oudste en bekendste campings van Drenthe, gestart in 1952 op een van oorsprong zandverstuiving met heuveltjes en drassige laagten in de buurt van het esdorp Witten. Aan het eind van de 19e eeuw startte Hartogh Heijs van Zouteveen hier de ontginning Witterholt en liet Lariks en Grove den aanplanten, terwijl het ven 't Somer Meer met een sloot en een wal omgeven werd.

In 1928 werd het Witterzomer voor een deel gekocht door ontginner en aardappelexporteur Hielke Zingstra die er sparren en dennen pootte. Sinds de jaren '30 werd er af en toe gekampeerd door zoonlief en padvindervriendjes. Toen de gemeente na de oorlog op zoek was naar een geschikte locatie voor een kampeerterrein kwam Witterzomer daar het meest voor in aanmerking.

In 1952 konden zoon Hielke en zijn vrouw de eerste gasten ontvangen, in dat jaar 475 met 3500 overnachtingen. In de loop van de jaren werd de camping een begrip tot ver buiten Drenthe. Bij het vijftigjarig bestaan, en de derde generatie Hielke, ging het inmiddels om ruim 200.000 overnachtingen, terwijl het park zich voortdurend beijvert om aan de eisen van de tijd te blijven voldoen.

In 1973 nam Zingstra er de exploitatie van de camping De Berenkuil te Grolloo bij, die hij in 1976 in eigendom verwierf. Dit kampeerterrein was ook in 1952 van start gegaan, als een gezamenlijke stichting van de gemeenten Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Rolde, vooral bedoeld voor de eigen ambtenaren. Dit park wordt inmiddels gedreven door een dochter van Zingstra en staat ook bekend om de goede accommodatie en service.