Wit-Gele Kruis

Kruisvereniging van rooms-katholieke signatuur. In Drenthe presenteerde het Wit-Gele Kruis zich met name in Zuidoost-Drenthe, dat indertijd tot de belangrijkste missiegebieden binnen Nederland behoorde. In 1927 werd op initiatief van pastoor Jongerius het district Drentse Venen van het Wit-Gele Kruis opgericht, waar uiteindelijk negen verenigingen deel van uit gingen maken. In 1974 fuseerde het Drentse Wit-Gele kruis met het Groene Kruis en het protestants-christelijke Oranje-Groene Kruis tot de Provinciale Drentse Kruisvereniging.