Wilhelminaziekenhuis

Organisatie type: Ziekenhuis

Boivin
Bron: Drents Archief, collectie gemeente Assen

Ziekenhuis te Assen.

De basis ervoor werd gelegd in 1907, toen Assen het eeuwfeest als zelfstandige gemeente vierde; een groep Assenaren bedacht een ziekenhuis op te richten als blijvend aandenken aan het feest. Mede dankzij een inzamelingsactie onder de bevolking werd een bedrag van 15.000 gulden bij elkaar gebracht. Op 5 juli 1907 werd de eerste steen gelegd door koningin Wilhelmina.

Hoewel in 1909 de Vereeniging Wilhelmina-Ziekenhuis opgericht werd, duurde het nog tot begin 1910 voor het ziekenhuis kon worden opengesteld voor de opname van patiënten. Dit eerste ziekenhuis aan de Oosterhoutstraat telde één 1e klas kamer, twee 2e klas kamers en twee 3e klas ziekenzaaltjes, één voor mannen en één voor vrouwen met elk zes bedden. Aanvankelijk waren er geen specialisten aan het ziekenhuis verbonden. Huisartsen stuurden hun patiënten die extra verzorging nodig hadden, naar het ziekenhuis en opereerden daar eventueel zelf. Het duurde tot 1916 voordat er door een specialist spreekuren werden gehouden.

In 1919 kreeg het ziekenhuis een eigen chirurg in de persoon van Dr. La Chapelle die vele jaren aan het Wilhelminaziekenhuis verbonden zou blijven. Na een aantal kleinere uitbreidingen kwam in 1932 de eerste grote uitbreiding van het ziekenhuis gereed. Dit gebouw, een ontwerp van de architect J. Stuivinga uit Zeist, heeft de tand des tijds doorstaan en prijkt inmiddels op de monumentenlijst.

Na de oorlog werd achter het oude ziekenhuis een compleet nieuw gebouw neergezet met een nieuwe ingang aan de Zuidersingel dat in 1960 officieel geopend werd. Toen ook dit ziekenhuis te klein en de parkeergelegenheid te krap werd, besloot het ziekenhuisbestuur elders nieuwbouw te gaan plegen. Men kocht de psychiatrische inrichting Port Natal en daar werd naar een ontwerp van de architect A. Tuns een nieuwe gebouw neergezet met de ingang aan de Europaweg. Het nieuwe Wilhelminaziekenhuis met een capaciteit van 340 bedden en ongeveer evenveel parkeerplaatsen werd in 1990 in gebruikgenomen. [Boivin]