Westenveld

Streek en voormalig 'oer'-dingspil in West-Drenthe; omvat als streek de voormalige gemeenten Vledder, Diever, Dwingeloo, Havelte, Nijeveen, Meppel en De Wijk, als oerdingspil tevens Beilen, Westerbork en Zuidwolde (samen het »Beilerdingspil). In geschreven bronnen komt de naam echter niet voor. De zuidwestelijke grens ervan, opgerukt door de ontginningen tot voorbij Steenwijk richting Meppel, werd door datzelfde Steenwijk als bisschoppelijk centrum elders gestuit. Verder gingen de Stellingwerfse kerspelen uiteindelijk over naar Friesland. Bij de gemeentelijke herindeling van 1998 is de naam in ere hersteld, echter niet als Westenveld, gelet op Noordenveld en Zuidenveld, maar als Westerveld, een foutieve benaming.