Persoon

Alfred August van Werven

Functie: Schilder, Graficus, beeldhouwer, Kunstnijveraar

Geboren: 1920
Gestorven: 1979

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Nijmegen 1920 - Lutten1979) Schilder, graficus, beeldhouwer, kunstnijveraar.

Opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Woonde en werkte in Rotterdam, Zeist, Zuidwolde, Lutten (gem. Hardenberg). Van Werven was voorzitter van de Internationale werkgemeenschap Eikenoord. Hij gaf les aan de technische hogeschool te Stuttgart. Hij was een belangrijk beeldend kunstenaar op het gebied van de monumentale kunst en binnenhuisarchitectuur voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Hij werkte verhalend in een figuratieve, sterk gestileerde stijl.

In Assen maakte hij voor kleuterschool De Kiekenren aan de Mesdagstraat (gesloopt 2002) in 1957, en voor de voormalige Overcingelschool (gesloopt 2003) in 1959 grote muurreliëfs aan het exterieur. Hij voerde de werken uit in de sgraffito techniek, een oude techniek van gekleurde betonlagen, die in de jaren '50 van de 20e eeuw populair was. Voor het verzorgingstehuis De Boshof ontwierp hij een groot draadplastiek in de hal. Dit werk is bij restauratie verdwenen. Voor de gereformeerde kerk te Dronten maakte hij het liturgisch interieur: preekstoel, doopvont en raamschildering.

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1970)
  • M.R. Hilbrandie-Meijer, Twee artikelen over de sgraffiti te Assen van Van Werven (Assen 1996).