Wereldkampioenschappen en Spelen voor Gehandicapten

Sportevenement.

Nadat in 1986 de Wereldspelen voor Gehandicapten in het Zweedse Göteborg een succes waren, gingen de organisatoren op zoek naar een passend vervolg. Op 14 juli 1990 ging in Assen het Wereldkampioenschap en Spelen voor gehandicapten van start. Ruim 2200 sporters uit 45 landen met een handicap kwamen uit in zeventien takken van sport. Bijna 5000 vrijwilligers waren ter ondersteuning actief.

De Coordinating Committee of World Sports Organizations for Disabled (ICC) wilde een dergelijk evenement organiseren voor alle aangesloten sportorganisaties. In opzet en omvang te vergelijken met de Paralympics. De financiering werd mogelijk gemaakt door de televisie actie 'Samen' van Mies Bouwman op 27 oktober 1988. De opbrengst was meer dan 22 miljoen gulden.

Prinses Margriet opende op zaterdag 14 juli officieel de spelen. In totaal werden 657 gouden, 608 zilveren en 553 bronzen medailles uitgereikt. De paardensportonderdelen werden afgewerkt in de Prinses Margriet Manege in Westerbork. Het Paterswoldsemeer was het strijdtoneel voor de watersporters. In het zwembad De Welle in Drachten kwamen 360 zwemmers uit 41 landen aan de start. Op de laatste dag, 25 juli, was Prinses Juliana aanwezig bij de voetbalfinale tussen Nederland en Ierland. Zij woonde ook de finale van de marathon bij.