Persoon

Douwe Weima

Functie: Bestuurder

Geboren: 1897
Gestorven: 1990

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Hennaarderadeel 1897 - Apeldoorn 1990) Bestuurder.

Begon zijn ambtelijke loopbaan in 1915 in Westerbork, daarna werd Oosterhesselen zijn standplaats. In 1930 werd hij gemeentesecretaris van Oosterhesselen. Hij verdween op Hemelvaartsdag 1943 met het Bevolkingsregister, dat hij liet 'onderduiken' in een oude bakoven.

Hij schreef de burgemeester: 'Ik heb de lijst van mannelijke ingezetenen tussen 1897 en 1924 vernietigd. Om te voorkomen dat die lijst weer wordt gemaakt heb ik het Bevolkingsregister laten verdwijnen. Mijn geweten verbiedt mij mee te werken aan landverraderlijke activiteiten'.

Zijn vrouw werd twee weken lang in Assen vastgezet en kreeg nadien nog vier weken lang bewaking bij haar ziekenhuisbed. Op het moment dat ze voor controle weer naar het ziekenhuis was, verscheen een overvalwagen uit Vught voor het huis. Moeder en kinderen doken meteen onder; vader stond op de dodenlijst. Weima werd per 1 juli 1946 burgemeester van Nijeveen (tot 1962). Hij werd ereburger van Nijeveen en kreeg het Verzetsherdenkingskruis.