Anhonius Johannes Willem (Toon) Wegner

Functie: Graficus

(Rijswijk, Z.-H. 1926-2010) Graficus, monumentaal kunstenaar (muurschilderingen, textiel), schilder.

Opgeleid tot stukadoor en huisschilder, genoot vervolgens een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag (1942-1947). Ging zich vanaf de jaren 1950, na contacten met Joegoslavische grafici, steeds meer op grafiek toeleggen. Hij reisde regelmatig naar Joegoslavië (Slovenië) en was betrokken bij culturele uitwisselingsprojecten. In 1961 maakte hij een studiereis door Finland en in 1979 bezocht hij Cuba. In de jaren 1960 kreeg hij diverse opdrachten voor monumentaal werk. Wegner gaf aan verschillende opleidingen les: de Vrije Academie te Den Haag (1959), de Academies voor Beeldende Kunsten te Tilburg (1964-1966) en te Rotterdam (1964-1987).

In 1969 vestigde hij zich in Orvelte, waar zijn vrouw Diana Court ca. 1980 galerie 'De Hooischuur' oprichtte. Wegner schildert, tekent en lithografeert portretten, scènes uit het dagelijks leven, landschappen en stadsgezichten in een expressief-realistische stijl. Hij heeft ook veel hout- en linosneden en (kinder)boekillustraties gemaakt. Hij kreeg diverse prijzen: de Koninklijke Subsidie van Vrije Schilderkunst (1956) en de Jacob Marisprijs voor schilderkunst en voor grafiek (resp. 1952 en 1961).

Wegner is sociaal geëngageerd en was o.a. actief binnen de BBK-Drenthe (beroepsvereniging van beeldend kunstenaars), jarenlang lid van de BKR-commissie (Beeldende Kunst Regeling, ook wel contraprestatie genoemd) in Assen en in 1974 medegrondlegger van de Artotheek, de latere kunstuitleen Drenthe. Richtte in 1973 de Stichting Pro-Graph op, die als doel heeft het bevorderen van de kennis over en de belangstelling voor grafische kunst. Via deze stichting organiseert hij samen met zijn vrouw cursussen en workshops in een eigen grafisch atelier (eerst in Beilen, tegenwoordig in Orvelte) en geeft hij sinds 1983 jaarlijks een grafiek-kalender uit, met bijdragen van diverse kunstenaars. Ontving in 1995 de Culturele Prijs van Drenthe.