Persoon

Wim de Weerd

Functie: Publicist

Geboren: 1916
Gestorven: 1991

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Klazienaveen 1916 – Beetsterzwaag 1991) Predikant en bekend publicist.

Zoon van Willem de Weerd. Werkte als hervormd predikant in Nieuw Dordrecht, Zoutkamp, Ameland, Nuis-Niebert, 's-Gravenhage, Hoek van Holland, Oostvoorne, Bussum en vanaf 1966 in Sleen. Hij was theologisch medewerker van Vrij Nederland, werkte mee aan Kerk en Wereld en Hervormd Nederland en verzorgde een jaar lang de dagopening van de VPRO. Ruim 25 jaar schreef hij een wekelijkse overdenking voor het Nieuwsblad van het Noorden. Onder het pseudoniem Nico Beekman schreef hij De biecht van een dominee. In zijn studententijd in Groningen publiceerde hij een gedichtenbundel.

Omdat hij in de oorlogsjaren 1940-1945 weigerde om de beruchte loyaliteitsverklaring te ondertekenen, belandde hij als gevangene in Berlijn, waar hij zeventig bombardementen meemaakte. Twee maal vluchtte hij, maar werd beide keren gegrepen. Bij mishandelingen in het concentratiekamp liep hij een gescheurde nier op, die later verwijderd moest worden. Hij werkte na de oorlog mee aan het boek Studenten onder de bezetting, schreef de boeken Zaaien uit Gods Hand (1977), Pastorie in het veen (1979), Het is gewoon zo (1979), Uit het dagboek van een belhamel (1985), Gewijde stilte, Knipoogjes naar de hemel (1991), Knipoogjes naar vreemden en vromen (1992). Voorts schreef hij zes gedichtenbundels, vijf meditatiebundels en korte verhalen.