Albert Waterbolk

Functie: Ambtenaar, Publicist

(Wehe 1891 - Havelte 1977) Ambtenaar, publicist.

Groeide op in Wehe (Gr.) en werd op zeventienjarige leeftijd voluntair bij de gemeente Leens. Vertrok in 1912 naar Havelte om daar ambtenaar op de secretarie te worden. Van 1914-1916 werkzaam te Steenwijkerwold, om daarna als gemeentesecretaris naar Havelte terug te keren; deze functie bekleedde hij tot zijn pensionering in 1956. In 1934 publiceerde hij Havelte. Beschrijving van een interessante en typisch Drentsche gemeente. Het boek werd drie maal - aangepast - heruitgegeven (1950, 1967, 1980). Postuum verscheen in 1989 Van plaggehut tot bungalow, Drenthe vroeger en nu, een bundeling van artikelen uit de periode 1912-1976, deels gepubliceerd in het plaatselijke blad De Parel. Waterbolk was drager van de erepenning in zilver van de gemeente Havelte (1966). In Havelte heet een park ter ere van hem 'Secretaris Waterbolk Park'. Vader van de archeoloog H.T. Waterbolk.