Wachtum

Bron: Drents Archief

Esgehucht in de gemeente Coevorden (tot 1998 Dalen) ten noorden van Dalen, ten westen van Nieuw-Amsterdam/Veenoord, ten zuidwesten van Emmen, ten zuidoosten van Oosterhesselen en Gees en ten oosten van Zwinderen.

In 1381-83 to Wachtman, in 1399 tho Wachtmenn, in 1412 van Wachtmen en in 1456 to Wachtmen. De naam zou kunnen duiden op een wachtpost; de betekenis wordt dan: wachtlieden (aan de heerweg Coevorden-Groningen).

Atlassen vermelden het Wachtummer Stuk ten zuidwesten van Wachtum (GHAN 1851-55 en HAD 1900-1905) en Westereind en Oostereind (idem, eveneens Kuyper 1867); tussen beide dorpsdelen lag Middendorp.

Het middeleeuwse Wachtum is zowel es- als streekdorp: in Westereind en Olde Hoek zijn de boerderijen schijnbaar ordeloos gerangschikt, in Oostereind staan ze op één rij langs de weg. Ondanks verdichting en uitbreiding van de bebouwing is de structuur van omstreeks 1850 bewaard gebleven. Middendorp is eerst na 1850 ontstaan.

Bezienswaardigheden: molen 'De Hoop' (1894) en boerderijen uit eind 19e eeuw en begin 20e eeuw.

Schimpnamen voor de inwoners: Boeren, Poepen (Duits werkvolk) en Jeuden (slimme kooplieden in allerhande waar).