Wachttorengenootschap

Genootschap van Bijbelonderzoekers, in 1870 ontstaan in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

In 1931 werd de naam Jehovah's Getuigen aangenomen. In Nederland zijn er ca. 30.000 actieve leden, verdeeld over 422 gemeenten en 21 kringen. Het Nederlands hoofdkwartier van het internationale genootschap is sedert 1983 gevestigd in de wijk Bargeres in Emmen. Dit centrum Bethel (Huis van God) is tevens een religieus brandpunt, waar ongeveer 120 'getuigen' als in een klooster bijeen wonen. Het genootschap telt hier ca. 260 leden, verdeeld over vier gemeenten. Zowel in Emmen als in de andere grotere plaatsen in Drenthe komen ze bijeen in een koninkrijkszaal.

Jehovah's Getuigen wijzen iedere vorm van geweld af en besteden veel tijd aan evangelisatie. Zij zijn tegen het ontvangen of doneren van bloed. Jehovah's Getuigen roken niet en vieren geen Kerstmis, Pasen, Pinksteren of Sint-Nicolaas. Ze onthouden zich van politieke activiteiten en maken ook geen gebruik van hun stemrecht. Bijbelstudie stelt hen in staat om rechtstreeks van Gods Woord kennis te nemen en daardoor in de zuiverste vorm van Zijn bedoelingen te getuigen.