Begrip

Waarzeggerij

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Het professioneel voorspellen van de toekomst.

Deze kunst werd met name beoefend door vrouwen: de wiksters of wikwieven. In de 17e eeuw werden ze, in aanvulling op de activiteiten van hun mannelijke collega's, de duivelbanners, nog aangezocht als onttoveringsdeskundigen in geval van ziekte. Ook zullen ze zijn geraadpleegd om verloren goederen terug te vinden en om 'liefdesdrankjes' te maken. Later waren ze voornamelijk te consulteren voor advies over hoogte- en dieptepunten in het leven, zoals huwelijk en dood. Daarbij waren bijv. kaarten, vanaf het eind van de 18e eeuw, hulpmiddelen. Op kermissen dienden waarzegsters vooral als vermaak.

Literatuur

  • Lit.: W. de Blécourt, Termen van toverij. De veranderende betekenis van toverij in Noordoost-Nederland tussen de 16de en 20ste eeuw (Nijmegen 1990)
  • W. de Blécourt, 'Specialistes in geluk. Waarzegsters in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel in de 19e en het begin van de 20e eeuw', Etnofoor 2 (1989) nr. 2.