Persoon

Jannes de Vries

Functie: Schilder, Vormgever, Tekenleraar

Geboren: 1901
Gestorven: 1986

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Meppel 1901 - Groningen 1986) Schilder, vormgever, tekenleraar.

Stamde uit een familie van Zuiderzeeschippers. Op dertienjarige leeftijd werkzaam op advocatenkantoor te Meppel en op vijftienjarige leeftijd betrokken bij de oprichting van de Meppeler vereniging 'Kunst en Vriendschap'. In 1918 in Amsterdam opgeleid aan de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren studeerde De Vries vervolgens aan de École Nationale Supérieure de Beaux Arts te Parijs. Hij maakte studiereizen naar Italië, Noord-Afrika, Scandinavië en Spanje. Van 1925 tot 1966 was hij tekenleraar op het Praedinius Gymnasium in Groningen. Hij was lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Zijn werk is figuratief en zeer expressief. Bijbelse thema's en Groninger landschappen waren favoriet, voor de oorlog in een sober kleurenpalet, daarna steeds bonter. Als grafisch vormgever maakte hij boekillustraties en reclameverpakkingen (o.a. het Tjoklat-blik). In 1970 ontving De Vries de cultuurprijs voor schilderkunst van de provincie Groningen. In het najaar van 1986 organiseerde het Drents Museum een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1970) 545
  • Bé Doorten, Meppel en zijn schilders (Meppel 1985)
  • C. Hofsteenge, De Ploeg 1918-1941: de hoogtijdagen (Groningen 1993).