Locatie

Vredeveld

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

1. Voormalige buurtschap in de gemeente Assen tussen Assen (westen) en Rolde (oosten) aan de Steendijk, Amelte, ontstaan rond de havezate Vredeveld (zie 2)

2. Voormalige havezate ten oosten van Assen. Gebouwd omstreeks 1650 door de familie Van Welvelde, die Vredeveld bezat tot 1736. Later werd het huis o.a. bewoond door de Drentse gouverneur Petrus Hofstede. Deze hield er luisterrijke bijeenkomsten, feesten en diners; op de verjaardag van de koning was de havezate verlicht. In de periode 1842-1882 werd Vredeveld bewoond door het echtpaar Augustinus van Valkenstijn (1806-1882) en Louise Darancy (1809-1871), een vermeende onechte dochter van Lodewijk Napoleon. Zij leefden hier in afzondering, hetgeen in Assen tot wilde verhalen leidde.

Na de dood van Van Valkestijn werd het pand eigendom van het rooms-katholieke armbestuur en door dit verhuurd, o.a. van 1884-1934 aan de musicus en schilder J.G.H.W. Krans. Na 1935 zijn er allerlei restauratieplannen geweest voor het vervallen huis; dit werd evenwel in 1966 afgebroken. De omtrek van het pand is thans met houten blokken aangegeven. De oprijlaan met het toegangshek, de gracht en het gietijzeren grafmonument met de gemetselde grafkelder van de Van Valkestijns resteren nog.

3. Woonwijk in het zuidoosten van Assen (gemeente Assen), gelegen ten oosten van het NS-station en de spoorlijn Groningen-Zwolle tussen de Vredeveldseweg (ten zuiden van wijk en landgoed Valkenstijn) en de Anreperstraat.

Literatuur

  • Lit.: [2] Bos, Huizen van Stand.