Locatie

Vredenheim

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Rolde) ten zuiden van Rolde en ten noordwesten van Grolloo; hiervan gescheiden door het recreatiecentrum de Berenkuil.

De plaatsnaam is niet afgeleid van vree, vrede = omheining, maar van pax = vrede. Het is n.l. een in het begin van de 20e eeuw gestichte heideontginningskolonie. De betekenis van de plaatsnaam is derhalve: tehuis, oord, heem van vrede. Het plaatsje werd in 1910 gesticht door reder en grootgrondbezitter Lels uit Rotterdam. Hij liet hier een aantal boerderijen bouwen en noemde het complex Vredenheim. Op de resterende grond werden in de jaren '20 van de 20e eeuw bomen geplant.

Schimpnaam voor de inwoners: Röttenvangers (vangen van ratten uit de opgeslagen drek van Assen).