Vossebelt

1. Buurtschap aan het gelijknamige wegenpatroon (waaronder de voormalige Vossebelterweg) in de gemeente Coevorden (tot 1998 Dalen) ten zuidwesten van Dalen, ten noordwesten van Coevorden en ten noorden van Steenwijksmoer. Gelegen tussen het Kanaal Coevorden-Zwinderen (noorden en oosten), de oude gemeentegrens tussen Dalen en Coevorden (zuiden) en de Veenschapsweg en het natuurreservaat Berkmeer (westen). Het ingesloten vierkant is vnl. weiland naast enige bouwpercelen. In 1851-68 De Vossebelt, in 1865 Vossevelt.

2. Metaalbedrijf, in 1891 te Nieuw-Amsterdam door W. Vossebelt opgericht. De familieonderneming kreeg later de naam 'Machinefabriek D. Vossebelt'. H. Vleems nam in 1960 de leiding over het bedrijf van de zoon van de oprichter over. Tien jaar later verhuisde de onderneming vanwege ruimtegebrek naar Geesbrug.

Aanvankelijk was Vossebelt een op de veenderij georiënteerde smederij, die ook aan bruggenbouw en scheepsreparaties deed. Na de oorlog was vooral de NAM een belangrijke cliënt. Vanaf de jaren '60 ging de onderneming zich op het maken van staalconstructies toeleggen. Nadat eerst aan de KLM onderhoudsdokken waren geleverd, werden onder meer Fokker, Transavia en Lufthansa aan de klantenkring toegevoegd. In Geesbrug worden dergelijke steigers voor vliegtuigen, trailers, landcontainers en andere staalconstructies nog altijd gemaakt. Ter gelegenheid van het honderd-jarig bestaan kreeg Vossebelt het predicaat hofleverancier. In 1966 werd een vestiging in Emmen geopend, het huidige Vossebelt Precisiebewerking b.v. Dit bedrijf, tot 2004 onderdeel van de Vleems Groep, is een gespecialiseerd toeleveringsbedrijf op het gebied van metaalbewerking (rondslijpen, metaalspuiten e.d.). Het vindt afnemers in onder meer de chemische, grafische, gereedschappen- en machine-industrie in Nederland en de buurlanden.