Gerrit Vlieghuis

Functie: Drukker, Uitgever

(Assen 1942) Drukker, uitgever.

Trad in dienst van de drukkerij van zijn vader in Assen. Nam in 1978 de gedurfde stap om het gerenommeerde bedrijf Van Gorcum over te nemen, wat in Assen opzien baarde als de verhouding van de muis tot de olifant. Eigenaar Gerard Prakke werd uitgekocht en een vernieuwingsproces werd ingezet. In 1997 trad Vlieghuis, die geen opvolger in de familie had, af als directeur toen Louwe Dijkema, die als uitgever aan het bedrijf verbonden was, bereid bleek de zaak over te nemen door middel van een management buy out. Vlieghuis is daarnaast actief in de werkgeverswereld als voorzitter van VNO Drenthe en later de Werkgeversvereniging Noord. Kamerheer van de Koningin in buitengewone dienst.