Vledderinge

Voormalige havezate in het gehucht Oosterboer bij Meppel.

Eerste vermelding waarschijnlijk begin 15e eeuw. Tot eindweegs in de 16e eeuw werd Vledderinge bewoond door leden van de familie Van den Clooster, in het laatste kwart van die eeuw door Gheertruit van den Clooster en haar echtgenoot Otto van Heeckeren Rechteren; het huis werd vanaf toen ook wel Rechteren genoemd. Later werd Vledderinge nog bewoond door o.a. de families Sloet, nogmaals Van den Clooster, Van Welvelde en Van Dongen. Vanaf 1792 was het huis in gebruik als zeepziederij, later Zeepfabriek 'Rechteren' (van de fa. Struben) geheten.

Op het terrein vestigde zich in de 20e eeuw de exportslagerij Dengerink, waarvoor een deel van het complex werd gesloopt. In de jaren '70 werden de laatste resten van het gebouw gesloopt om plaats te maken voor bejaardenwoningen.