Persoon

P. J. Veltman

Functie: Geestelijke

Geboren: 1885
Gestorven: 1974

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Fries, Frl. 1885 - Weiteveen 1974) Geestelijke.

Van 1939 tot 1965 deken van het dekenaat Klazienaveen. Priester gewijd op 15 augustus 1908. Kapelaan in Rossum en Groningen. Vandaar haalde de pastoor van Nieuw Schoonebeek, de latere vicaris-generaal mgr. D. Huurdeman hem naar Amsterdamscheveld om daar een nieuwe parochie te stichten. Pastoor Veltman vergroeide door en door met zijn parochianen en verrichtte in het veengebied onder zware omstandigheden zijn taak. Hij droeg altijd een soort soldatenkistjes. Tijdens zijn pastoraat werd de tabernakel uit de kerk gestolen, waarna de Broederschap van Eerherstel werd opgericht. Hij zorgde voor de komst van de zusters Franciscanessen naar Weiteveen.

Veltman werd meermalen onderscheiden. Zo was hij erekanunnik van het aartsbisdom Utrecht en van het bisdom Groningen en geheim kamerheer van de Paus.