Veenvondst

Object dat tijdens het vervenen tevoorschijn is gekomen en dat niet van nature in het veen thuishoort. Het kan gaan om een los voorwerp, een verzameling voorwerpen, menselijke en dierlijke resten maar ook om een constructie of een onderdeel daarvan.

Uit Drenthe is een indrukwekkend aantal veenvondsten bekend, waarvan er diverse een landelijke of zelfs internationale bekendheid genieten, zoals het Meisje van Yde, de dolk van Barger-Oosterveld, het kralensnoer van Exloo, het tempeltje van Barger-Oosterveld en de Valtherbrug. Veel veenvondsten zijn bijzonder omdat dankzij de afsluiting van de lucht de organische component(en) - hout, bot, hoorn, leer, textiel - bewaard gebleven zijn (in zandgrond vergaan deze materialen volledig).

De oudste veenvondsten in Drenthe gaan terug tot het Mesolithicum, de jongste dateren van na de Middeleeuwen. Veel van de voorwerpen die uit het veen afkomstig zijn, zijn daar doelbewust als offer gedeponeerd. Dat geldt ook voor de meest opmerkelijke groep onder de veenvondsten, de veenlijken.