Jan Veenstra

(Noordscheschut 1951) Schrijver.

Vanaf 1978 groepsleider Mesdagkliniek te Groningen. Werd na een opleiding aan de Sociale Academie voorlichter bij de gemeente Groningen. Werkt thans bij Essent. Debuteerde met verhalen in Oeze Volk. Sinds 1982 schrijft Veenstra in Roet, waarvan hij van 1984-1998 ook redactielid was. Hij maakte het draaiboek voor de film Tweitalig; schrijft toneel en liedteksten. Met anderen verzorgde hij enige jaren de Hunebed-Turbo-Show. Werd bekend met zijn colums voor radio en krant. Mede-initiator van de Taaltheaternacht in Emmen en bijeenkomsten van Nedersaksische auteurs aan weerszijden van de grens. In 1989 verscheen de novelle Zangeres van zulver, in 1998 wordt Die nacht een feest en andere verhalen uitgegeven en in 2007 de roman De zomer van '59.

In 1997 ontving Veenstra de SNS-literatuurprijs.