Organisatie

Veenpark 'De Wereld van Veen'

Organisatie type: Recreatiepark | Museum

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Recreatiepark en museum in Barger-Compascuum.

Hart van het park vormt het museumdorp 't Aole Compas. Dit als tijdelijk bedoelde dorpje van plaggenhutten op een schaal van 60% werd in 1966 ter gelegenheid van het eeuwfeest het dorp gebouwd. Het was zo'n succes dat besloten werd tot het inrichten van een permanent openluchtmuseum gewijd aan het veen. Na forse uitbreidingen beslaat het park inmiddels 160 ha waaronder een hoogveenreservaat en een aantal herbouwde panden uit de veenkoloniale omgeving van het park, zoals bedrijfjes, een kerk, een school, een windmolen, een café en een aardappelmeelfabriek. Het terrein is met stoomtreinen, huifkarren en een turfschip te doorkruisen. In het hoofdgebouw is de 'Expo Veenomenaal' over veen en vervening te bezichtigen.

Na lange tijd door de gemeente Emmen te zijn ondersteund, heeft de beherende stichting het hele park overgedaan aan de particuliere onderneming van de gebroeders Keuter. Gebouwen en ondergrond zijn eigendom van Staatsbosbeheer.

Websites