Begrip
Alle rechten voorbehouden

Veenlijk

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Al dan niet goed geconserveerd menselijk lichaam dat in het veen is aangetroffen.

In het gunstigste geval zijn behalve de botten ook de weke delen, de organen en de haren geconserveerd. Dan is er sprake van echte mummies. Deze veenlijkvariant is gebonden aan hoogveen. Onder minder gunstige omstandigheden blijft alleen het skelet bewaard. Veenskeletten komen vooral uit het laagveen. Hoogveen conserveert niet alleen menselijke resten maar ook kleding beter dan het laagveen.

In Drenthe zijn enkele tientallen veenlijken gevonden, zowel in de grote venen als in de veentjes. Helaas zijn deze bijzondere veenvondsten niet allemaal bewaard gebleven. Slechts een kleine minderheid is in een museum terechtgekomen. De bekendste zijn het Meisje van Yde, het Paar van Weerdinge en de Man van Emmer-Erfscheidenveen. Ze bevinden zich in het Drents Museum. De meeste Drentse veenlijken stammen uit de tijd rond het begin van de jaartelling, de jongste dateren van na de Middeleeuwen.