Veenbranden

Branden in het veen die vaak voortwoekerden onder de oppervlakte.

Veenbranden zijn verraderlijk, omdat het vuur op onverwachte plaatsen plotseling kan oplaaien. Een van de meest desastreuze veenbranden in Zuidoost-Drenthe vond plaats in 1917. Het was voor de toenmalige koningin, Wilhelmina, aanleiding het rampgebied te bezoeken. Boze tongen beweren dat veenbranden soms in opdracht van verveners werden aangestoken. Toen in de jaren '20 de turfafzet kelderde en de turfbulten op het land bleven staan, zou menig vervener door brand in zijn turven verzekeringspenningen hebben opgestreken. Bewezen zijn dergelijke beschuldigingen nimmer.