Persoon

Frans Wolter Albertus van der Veen

Functie: Schilder, tekenaar, Publicist, theaterdirecteur, tentoonstellingsorganisator

Geboren: 1935

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Meppel 1935) Schilder en tekenaar, publicist, theaterdirecteur, tentoonstellingsorganisator.

Oorspronkelijk opgeleid tot onderwijzer; als schilder autodidact. Leerde veel van bezoeken aan de ateliers van Meppeler schilders als K. Smink, J. Ponne en A. Torie en verkeerde geregeld bij hun Kunstkring De Oase. Werkte verder enige tijd samen met J. Ponne in het atelier van A. Keizer (1953-1957). Publiceerde over kunst o.a. in de Meppeler Courant, Nieuwe Drentse Volksalmanak en Drenthe. Werkzaam in het onderwijs, als leraar tekenen (vanaf 1962) en als docent aan Academie Minerva te Groningen (1966-1971). Werd daarna directeur van schouwburg Ogterop en hoofd bureau culturele zaken van de gemeente Meppel (1971-1979). Van der Veen organiseerde vanuit deze functie een groot aantal tentoonstellingen in expositiecentrum De Wheeme in Meppel. Hij werd vervolgens directeur van de Koninklijke Schouwburg te Den Haag (1979-1986). Keerde daarna terug naar Drenthe en werd hoofd afdeling voorlichting van Provincie Drenthe (1987-1989).

Van der Veen woont en werkt sinds 1987 in IJhorst. Hij schilderde aanvankelijk in impressionistische stijl maar ging vanaf de jaren '60 steeds meer abstraheren. In zijn tekeningen blijft hij dichter bij de werkelijkheid. Zijn onderwerpen zijn vooral landschappen, zowel Drentse als Spaanse, Franse en Italiaanse. Hij heeft ook monumentaal werk uitgevoerd. Sinds 1961 is hij lid van het Drents Schildersgenootschap. In 1990 had hij een overzichtstentoonstelling in het Meppeler Expositie Centrum.

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1970)
  • B. Doorten, Meppel en zijn schilders (Meppel 1985)
  • Frans van der Veen (Meppel 1990)
  • Parade 2001, 27.