Warenhuis Vanderveen b.v.

Organisatie type: Warenhuis

Bron: Drents Archief, collectie gemeente Assen

Warenhuis in Assen dat zich als het meest gespecialiseerde warenhuis van Nederland profileert.

Als zogenoemd 'shop-in-shop'-warenhuis herbergt Vanderveen een vijftigtal gespecialiseerde winkels. O.a. winkelketens als Halfords, Intertoys, Bruna, DA Drogist, Hubo en Lampenier zijn in het warenhuis vertegenwoordigd. Het ontstaan van de onderneming gaat terug tot 1897 toen Antje van der Veen-Oldenburger en haar man Bareld van der Veen een hoedenwinkel in de Drentse hoofdstad openden. Middels uitbreidingen groeide het familiebedrijf in de jaren '60 onder leiding van zoon Nico tot 'Textielsupermarkt Vanderveen' uit. Vanaf het einde van hetzelfde decennium kwam onder Amerikaanse invloed geleidelijk een warenhuis volgens het joint venture-principe van de grond. In de jaren 1993-98 werd het warenhuis uitgebreid naar een ontwerp van H. Hertzberger. Sinds 1951 werd de bedrijfsnaam Van der Veen al op z'n Amerikaans aan elkaar geschreven.