Valtherbos

Bosgebied (448 ha) ten noorden van Emmen, ontstaan in de jaren '20 van de 20e eeuw door bebossing van (delen van) het uitgestrekte Weerdinger Veld. Staatsbosbeheer ontgon daar de heide en plantte gemengde bossen aan van Grove den, Fijnspar, Lariks, Douglas, Zomer- en Amerikaanse eik.

Strekt zich uit over de Hondsrug, oostelijk van de Odoornerweg: lengte ca. 4 km en grootste breedte 1200 m. Maakt, samen met het Noorbargerbos ten zuidwesten van Emmen en de Emmerdennen, deel uit van de boswachterij Emmen van Staatsbosbeheer.