Locatie

Tweelo

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Ook: Tweeloo

Voormalige buurtschap in de gemeente Ruinerwold; sinds 1942 ligt het grondgebied ervan in de gemeente Meppel.

In 1426 to den Twele, 1543 bij den Tweel, 1811-13 Twelo. De naam is vermoedelijk ontstaan uit 't Weelo, bestaande uit a) wee, wede = wilgenteen en lo = bos of b) het telwoord twee, twele (tweeërlei). De betekenis kan dan zijn: a) bos van wilgentenen, b) een zich in gaffelvorm delende weg of c) een stuk land, dat gevorkt is.

De buurtschap, ouder dan Meppel, bestond uit enkele oude boerderijen en een herberg uit de 17e eeuw. Ze werd in de jaren '50 opgeofferd aan de uitbreiding van Meppel. Een 18e-eeuwse boerderij, thans 'Tweeloërhof' geheten, werd in 1970 door Monumentenzorg weer opgebouwd op het terrein van Overcinge te Havelte (Overcingelaan 5).