Coöperatieve Turfstrooiselfabriek Barger-Oosterveen

Organisatie type: Veenonderneming

Veenonderneming.

Werd op 30 oktober 1919 opgericht voor de productie van turfstrooisel. De fabriek stond aan de zuidzijde van het Echtenskanaal te Zwartemeer. Belangrijkste aandeelhouders waren Rahders Machinale Turffabriek, en de Friesche Veenmaatschappij met de vervener A.W. van der Sluis.

De rol van de coöperatie is binnen de industrietak lange tijd betrekkelijk gering geweest. In de jaren 1950 en 1960 gingen de aandelen echter over in handen van de NV Purit Maatschappij. Deze had voor de productie van actieve kool grote hoeveelheden turf nodig. Door de overname wist zij zich een plaats te verwerven tussen haar leveranciers en de toevoer van turf veilig te stellen.