N.V. Turfbrikettenfabriek

Organisatie type: Turfbrikettenfabrikant

Voluit: N.V. Nederlandsche Turfbrikettenfabriek - Fabriek te Weiteveen, werd na jarenlange voorbereiding in 1941 opgericht.

De bedoeling was gruisturf (gewonnen door frezen van veen) te persen tot turfbriketten. Over het algemeen komt bij verbranding van briketten minder rookontwikkeling vrij. Ze behoren daarom tot de luxe brandstoffen. Door de Turfbrikettenfabriek werd uit Duitsland een fabrieksinstallatie gehaald. Het experiment mislukte echter door technische problemen en door de gebrekkige grondstofvoorziening tijdens de oorlogsjaren. De overheid die het project ruimschoots subsidieerde, zag er na de oorlog geen heil meer in. In 1948 sloot de fabriek haar poorten.