Turf Jenever Achterdocht (TJA)

Organisatie type: Popgroep

Vereniging, opgericht in 1979 in Schoonebeek.

De twee hoofddoelstellingen van TJA zijn het mogelijk maken van de actieve muziekbeoefening van haar leden en het bevorderen van culturele uitingen in het Drentse dialect.

De eerste bezetting bestond uit Dick Blancke (teksten, zang, theater), Cor Doevendans (teksten, accordeon, zang), Paul Compagne (gitaar, composities, zang), Maarten Hemmes (basgitaar, composities), Henk Visscher (gitaar), Klaas Brouwer (dwarsfluit, zang, theater, teksten), Harry Pol (drums), Cor van der Kraan (geluidstechniek) en Hilde van Dijk (licht). Men speelde aanvankelijk een repertoire van symfonische rockmuziek. Later veranderde de stijl naar een eigenzinnig soort new wave met vreemde ritmes. De nadruk lag in het begin op de tweede doelstelling van de vereniging. Men bood het publiek een totaalpakket bestaande uit twee voorprogramma's, decor, lichtshow, theater, dia's en geluidseffecten. De groep ging in tegen het nostalgische, ouderwetse, het dorpse karakter van veel andersoortige Drentstalige uitingen in literatuur en muziek. In de teksten is er aandacht voor kernafval in zoutmijnen, snelwegen door het landschap, lelijke nieuwbouw in dorpen en het afwachtende gedrag. Na de eerste twee seizoenen kwam de nadruk meer te liggen op het maken van bijzondere popmuziek.

Na vijf seizoenen werd het repertoire Engelstalig. Er waren personele wisselingen en in 1985 werd de band TJA omgedoopt in Tranen uit Moskou; het repertoire was Nederlands- en Engelstalige popmuziek. De vereniging Turf Jenever Achterdocht bleef bestaan. Men speelt nu instrumentale muziek onder de naam Basta. Hoogtepunten uit het bestaan waren o.a. een optreden in NCRV programma 'Literama' vanuit Diever (1980), studio-opnames voor de Wereldomroep met uitzending over de hele wereld (1980), een optreden voor het KRO radioprogramma 'Rocktempel' in Assen (1982) en de zelf georganiseerde 'Toernee, ToerTJA', langs openluchttheaters in Drenthe (1983).