Tuinbouw

Teelt van groenten, fruit, bloemen en planten, al dan niet onder glas.

Eén van de manieren waarop men na WO I dacht om de werkloosheid onder veenarbeiders te kunnen bestrijden was het stimuleren van de tuinbouw. In Zuidoost-Drenthe werden daarom scholingsmogelijkheden geschapen en proeftuinen ingericht en in Nieuw-Amsterdam kwam in 1927 de veilingvereniging Spes Nostra tot stand met zo'n 400 leden. Er werd vooral kool en bonen geteeld. Opbouw Drenthe startte een lagere tuinbouwschool met proeftuin. Ook in andere plaatsen in de gemeente Emmen werd tuinbouw gestimuleerd, keurig verdeeld naar zuil.

Na WO II was het vooral de gemeente die de planmatige uitbreiding van het tuinbouwgebied stimuleerde. Bij Erica en Klazienaveen zijn nu grote kassencomplexen verrezen. Schoon water, ruimte en schone lucht zijn (met subsidies) de belangrijkste troeven die tuinders uit het Westland naar Emmen moeten lokken. Ondanks de geboekte resultaten is het effect op de regionale economie en werkgelegenheid beperkt van betekenis gebleven.