Tokkel

Bijnaam van Robert Willem Imker (Assen 1948 - Assen 2001) - Musicus, zwerver, Asser stadstype.

Omstreeks 1965 woonde Imker aan de Rozenstraat en was verwarmingsmonteur. Achter het ouderlijk huis zat hij vaak urenlang op zijn gitaar te tokkelen. Niet lang daarna vormde hij de groep Tokki and The Streetdogs. Na de band Rockale richtte Robert eind jaren '60 samen met zijn broer Remco de band Sound of Ymker op. Een onderdeel van het programma was de korte rockmusical 'Harttransplantatie', een parodie op de door de Zuid-Afrikaanse chirurg dr. Christian Barnard omstreeks die tijd verrichte eerste hartoperatie. Hoogtepunt in die jaren was een optreden op het vermaarde festival Flight to Lowlands Paradise in Utrecht, naast groepen als Pink Floyd, Jetro Tull, Cuby and the Blizzards en The Outsiders. In 1969 verscheen hun eerste en enige single 'Train of doomsday'.

Toen ging het plotseling snel bergafwaarts en Remco Imker besloot de band op te heffen. Tokkel leidt lange tijd een wat teruggetrokken bestaan. Hij werkt nog even samen met Herman Brood maar raakte - na een vergeefse poging eind jaren '70 weer een band op te richten - opnieuw aan de drank en de drugs. Een scheiding van zijn vrouw was het gevolg en Tokkel ging vanaf dat moment zwervend door het leven. Hij werd Assens bekendste stadszwerver. Legendarisch is steeds weerkerende vraag: 'Hej 'n guld'n voor mij?'

Na overnachtingen op veel verschillende plaatsen in Assen, vond hij de laatste jaren van zijn leven onderdak in een keet op het Veemarktterrein. Hij overleed onder tragische omstandigheden op 4 februari 2001. De belangstelling voor de rouwplechtigheid in De Boskamp in Assen was enorm. Als laatste groet klonk Jimmy Hendrix's 'All along the watchtower'.