Adrianus Johannes Petrus Franciscus (Arie) Teeuwisse

Functie: beeldhouwer, illustrator

(Amsterdam 1919 - Uffelte 1993) Beeldhouwer en illustrator.

Opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (1936-1940; o.a. les van Jaap Kaas) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (1941-1943, 1945-1947; les van J. Bronner), beide te Amsterdam. Teeuwisse behoort tot de meest vooraanstaande figuratieve beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij is vooral bekend door zijn dierplastieken, maar heeft ook de menselijke figuur vaak uitgebeeld. Van 1963 tot 1982 was hij docent beeldhouwen aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij woonde en werkte in Amsterdam, maar had vanaf 1969 een tweede atelier in Uffelte.

In Drenthe staan diverse beelden van hem: in Diever 'Titania en Spoel', personages uit Shakespeare's Midzomernachtsdroom (1970), en in Hoogeveen 'de Turfschipper' (1982) en vier figuren uit de Commedia dell' Arte (in de binnentuin van cultureel centrum De Tamboer; 1987 en 1990). In 1991 wijdde het Drents Museum een tentoonstelling aan zijn werk.