Dr.: Taorlo, Taorl
Esgehucht in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries; tot 1 december 1999 Zuidlaren), ten zuidoosten van Vries, ten zuiden van Tynaarlo en ten noordoosten van Assen. De Drentsche Aa ten oosten ervan heet hier Taarlosche Diep.
Bronnen vermelden: Arlo (820), in Arlon (1160), Harlo en in villa Tarlo (1298-1302), in Arlo (1335), Arloo in Trendte, Taarloo (1867-68). De plaatsnaam is ontstaan uit to, te Arlo, een samenstelling van: a) ar(n)u, arn = arend of b) Ar(n)o = persoonsnaam en lo = bos(je op hoge zandgrond). De betekenis wordt dan: a) bos van arenden of b) bos van de persoon Ar(n)o.
Met Tynaarlo wedijvert Taarlo om de oudste plaats van Drenthe te zijn; waarschijnlijk slaat de aanduiding Arlo op één groot bos- en woongebied bij de Drentsche Aa.
Dobbe op de brink en oude boerderijen (geen nieuwbouw ertussen). De school alhier (1850-1880) is verplaatst naar Oudemolen. Meester G.F. Crone heeft ook in Taarlo les gegeven. In zwang is hier nog het blokgooien; blok, stuivers en veldkeien zijn hiervan de onderdelen. Dit spel wordt elke zondag om de veertien dagen op de brink gespeeld.
Zie ook: Bollenveen.