Locatie

Taarlo

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Stichting Oud Vries

Dr.: Taorlo, Taorl

Esgehucht in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Vries; tot 1 december 1999 Zuidlaren), ten zuidoosten van Vries, ten zuiden van Tynaarlo en ten noordoosten van Assen. De Drentsche Aa ten oosten ervan heet hier Taarlosche Diep.

Bronnen vermelden: Arlo (820), in Arlon (1160), Harlo en in villa Tarlo (1298-1302), in Arlo (1335), Arloo in Trendte, Taarloo (1867-68). De plaatsnaam is ontstaan uit to, te Arlo, een samenstelling van: a) ar(n)u, arn = arend of b) Ar(n)o = persoonsnaam en lo = bos(je op hoge zandgrond). De betekenis wordt dan: a) bos van arenden of b) bos van de persoon Ar(n)o.

Met Tynaarlo wedijvert Taarlo om de oudste plaats van Drenthe te zijn; waarschijnlijk slaat de aanduiding Arlo op één groot bos- en woongebied bij de Drentsche Aa.

Dobbe op de brink en oude boerderijen (geen nieuwbouw ertussen). De school alhier (1850-1880) is verplaatst naar Oudemolen. Meester G.F. Crone heeft ook in Taarlo les gegeven. In zwang is hier nog het blokgooien; blok, stuivers en veldkeien zijn hiervan de onderdelen. Dit spel wordt elke zondag om de veertien dagen op de brink gespeeld.

Zie ook: Bollenveen.

Literatuur

  • Lit.: H. Hoiting, Taarlo: oudste dorp van Drenthe (Groningen 1993)
  • R. Brouwer en L. de Boer, Knapzakroute Loon (Assen 1992
  • 2e druk).