Begrip

Structuralisme

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Architectuurstroming die bij het ontwerpen uitgaat van strakke, geometrische organisatiepatronen, geënt op de ideeën van de architect Aldo van Eyck en vooral uitgewerkt door Herman Hertzberger.

Landelijk bekende voorbeelden van deze stroming zijn het kantoorgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn van Hertzberger en het woningbouwproject Kashba in Hengelo van Piet Blom. Voorbeelden in Drenthe zijn het hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij Univé in Assen van architectenbureau Dekker, de Rijkskantoren aan de Mandemaat in Assen, architect H. van Olphen, Hotel Bieze in Borger, De Spinde in Dalen, het gemeentehuis in Borger en de Norgerhof van architectenbureau Cor Kalfsbeek kunnen ook als passend binnen deze stroming gezien worden.