Persoon

Thomas Johannes Stieltjes

Functie: Beroepsofficier, Ingenieur-directeur

Geboren: 1819
Gestorven: 1873

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

( Leuven 1819 - Rotterdam 1873) Werd - na aanvankelijk beroepsofficier te zijn geweest - in 1850 aangesteld bij de in dat jaar opgerichte Overijsselse Kanaalmaatschappij, waar hij in 1854 ingenieur-directeur werd. In deze hoedanigheid heeft hij ook plannen gemaakt voor het Coevordens kanaal, het kanaal van Coevorden naar de Vecht.

Zijn buitengewone gaven vonden erkenning in binnen- en buitenland. Zo was hij o.a. lid van de Tweede Kamer, lid van de Koninklijke Academie van Wetenschap en doctor honoris causa in de wis- en natuurkunde. In 1884 kreeg het Coevorderkanaal een verbinding met de Hoogeveensche Vaart te Nieuw-Amsterdam, hetgeen ook de oorspronkelijke bedoeling van het kanaal was. Met de naamgeving van dit kanaal als Stieltjeskanaal eerden de ondernemers hun vroegere technisch adviseur.

Literatuur