Begrip

Stamhoofd van Sleen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Rijk mannengraf uit de Midden-Bronstijd. Gevonden in grafheuvel de Galgenberg in het Sleenerzand. Het was het hoofdgraf van de tweede of derde heuvelophoging. De ophoging was omgeven door een enkelvoudige, wijdgestelde paalkrans.

In het helaas verstoorde graf bevonden zich: een bronzen randhielbijl, twee gouden spiraalringen, een getordeerde bronzen armband, een fragment van vermoedelijk een bronzen pincet en minimaal elf gesteelde bronzen pijlpunten met resten van de pijlschachten. De combinatie van grafgiften vertoont een grote gelijkenis met die uit het graf van het 'stamhoofd van Drouwen' uit de Vroege Bronstijd. De verschillen zijn ook opvallend: het zwaard, de slijpsteen en de vuurslag ontbreken. Het verstoorde graf bevatte wellicht niet meer alle grafgiften. Het ontbreken van de slijpsteen kan er echter op duiden dat een zwaard nooit aanwezig is geweest.

Het is het rijkste graf uit de Midden-Bronstijd. Deze persoon nam zonder twijfel een vooraanstaande positie in. Net als bij het 'stamhoofd van Drouwen' tasten we echter in het duister over de aard daarvan.

Literatuur

  • Lit.: J.R. Beuker, 'De pijlen van een stamhoofd', NDV 108 (1991)
  • J.J. Butler, 'Bronze age metal and amber in the Netherlands (I)', Palaeohistoria 32 (1990).