Begrip

Spaanse kerkhof

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Ook: Spaansche kerkhof

Cirkelvormig verhoogd terrein (diameter 40 m) gelegen in het bos ten noorden van Veenhuizen. Het is een restant van de plek waar in de 14e en 15e eeuw de kerk van het oude Veenhuizen stond. De daarbij behorende bewoning (ca. zeventig huizen) moet ten noordwesten van het kerkhof gezocht worden (De Bieuw) en is een mooi voorbeeld van een laatmiddeleeuwse veenontginning die later weer verlaten is: in 1512 waren er nog maar drie erven over. Incidenteel zijn in de heuvel menselijke botten en puinresten aangetroffen. De kerk moet tussen 1600 en 1660 zijn gesloopt. Het Spaanse kerkhof heeft niets met de Spanjaarden van doen.

Literatuur

  • Lit.: V.T. van Vilsteren, 'Het Spaanse Kerkhof
  • - relict van een verdwenen dorp', Waardeel 14 (1994) nr. 3
  • R.P. Exaltus, Het Spaansche Kerkhof bij Veenhuizen. Provincie Drenthe, gem. Noordenveld - Een archeologisch onderzoek. RAAP-rapport 417 (Amsterdam 1999).