Smalspoor

Wijze van railtransport.

Het vervoer van de turf gebeurde aanvankelijk vooral via schepen. De turfschippers konden via de kanalen en wijken tot vlak bij de veenderijen komen. In de 20e eeuw ging men echter ook steeds meer turven vervoeren per spoor. Daarbij werd gebruik gemaakt van smalspoor. De zachte veenbodem kon slechts weinig gewicht dragen, vandaar dat men dit relatief lichte systeem gebruikte. De turven werden met lorries vervoerd naar de overslagplaatsen of de turfstrooiselfabriek. In Erica is bij de voormalige turfstrooiselfabrieken van Griendtsveen het Industrieel Smalspoormuseum gevestigd.