Arthur Rudolf (Rudi) Seidel

Functie: Schilder, Graficus

(Groningen 1938 - Loon 2022) Schilder, graficus en houtsnijder.

Rudi Seidel was een schilder, graficus en houtsnijder. Zonder toelatingsexamen werd hij toegelaten tot de Academie Minerva in Groningen en volgde later een opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag, maar bleef grotendeels autodidact. Hij ontwikkelde een expressieve, figuratieve stijl en maakte naast schilderijen en tekeningen ook houtsneden. Woonde vanaf zijn jeugd in Assen en verhuisde in 2002 naar Loon.

Seidel maakte politiek geëngageerde werken, waaronder een serie affiches naar aanleiding van demonstraties in de jaren '80. Samen met Toon Wegner vormde hij in de jaren '70 de spil van het Aktiekollektief BBK Drenthe en later stichting Prograph. Hij maakte ook een serie van 33 Bijbelse houtsneden. Een deel van deze werken is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum.

Zijn werk werd wereldwijd aangekocht en tentoongesteld, waaronder in het Bijbels Museum in Amsterdam (1986) en het Drents Museum in Assen (1998). Daarnaast reisde hij naar landen als Spanje, Polen, Rusland en Zuid-China, wat hem verder inspireerde. Deze reizen werden vaak mogelijk gemaakt door studiebeurzen.

Bekend om zijn virtuoze beheersing van de houtsnijtechniek, toonde Seidel zijn vakmanschap bijvoorbeeld in de dichtbundel "Een goed aambeeld vreest de hamer niet" van Ida Gerhardt, waarbij hij de gedichten volledig in hout sneed en met de hand afdrukte.

Rudi Seidel is de broer van Peter Seidel (zie: Marcus Delanjo) en overleed in de zomer van 2022.