Schutterij

Burgerkorpsen, die zorgden voor de plaatselijke veiligheid en handhaving van rust en orde.

Ze fungeerden ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1594-1795) alleen in de steden. Coevorden had zijn garnizoen en Meppel had een burgerwacht. De exercitiegenootschappen die tijdens de patriottische woelingen in de jaren 1785-1787 opgericht werden, waren in feite ook schutterskorpsen.

Bij de wet van 1827 werden schutterijen ingesteld om in tijden van oorlog te dienen als versterking van het leger. De schutterijen dienden tot behoud van de inwendige rust en in tijden van oorlog en gevaar tegen aanvallen van de vijand. De dienstverrichtingen bestonden vooral uit het oefenen in het schieten op schijven. Onderscheid werd gemaakt tussen dienstdoende (in steden van ten minste 2500 inwoners) en rustende schutterijen (in de overige steden en op het platteland). De sterkte werd vastgesteld op 600 man voor elke 20.000 inwoners. Alle mannelijke Nederlanders tot 50 jaar kwamen voor de dienst in aanmerking.

Alleen ten tijde van de Belgische Opstand (1830-1839) werden de schutterijen mobiel verklaard. In 1901 werden ze opgeheven en vervangen door de landweer.