Schoolartsendienst

In 1927 werd de eerste schoolarts 'ten plattelande' in Nederland in Emmen aangesteld.

Tot 1931 fungeerde de dienst onder de vlag van de Stichting Opbouw Drenthe. Vervolgens tot 1977 als een instelling van (in wisselende mate) samenwerkende gemeenten in zgn. kringen, bijv. de Kring Noord Drenthe van de Schoolartsendienst Drenthe. Vanaf 1977 was de dienst ondergebracht bij de toenmalige drie GGD-en (destijds DGD-en) als afdeling Jeugd-gezondheidszorg. Aanvankelijk waren bestrijding van infectieziekten inclusief hoofdluis en schurft, periodiek geneeskundig onderzoek naar ziekten, voedingsadviezen en hygiënisch toezicht belangrijke taken. Later kwam het accent meer op preventie, in de zin van het opsporen van ontwikkelingsstoornissen en psychosociale problematiek, te liggen. Inmiddels (sinds 1990) is de Jeugdgezondheidszorg van 4-19-jarigen, als gemeentelijke taak, verankerd in de Wet collectieve preventie volksgezondheid. In 2002 waren wetswijzigingen aanstaande om de wettelijke zorg, onder regie van de gemeenten, uit te breiden met de groep van 0-4-jarigen.