Jan Meeuwes Schiphorst

Functie: Landbouwer

(Oosterboer 1835 - Oosterboer 1915) Landbouwer en schrijver.

Had van 1885 tot en met 1897 zitting in de gemeenteraad van Meppel. Daarnaast kreeg hij bekendheid als schrijver. In de Nieuwe Provinciale Drentsche en Asser Courant verscheen in 1887 zijn (mini-)feuilleton 'In de bouw, of hoe Willem en Trientien mekaar kregen'. Schiphorst kan verder beschouwd worden als een echte almanakschrijver: aan de Nieuwe Drentsche Volksalmanak leverde hij vanaf 1883 tot aan zijn overlijden diverse bijdragen. Hij schreef vooral gedichten en een enkel stuk proza, overwegend in het Nederlands met dialogen in het Drents. De inhoud van deze almanak-publicaties bestaat meestal uit romantische thema's: lofzangen op het oude Drenthe, dat aan grote veranderingen blootstaat en dus in hoog tempo verloren gaat. Ook schreef Schiphorst over oude gebru-iken. Drukke werkzaamheden op zijn boerderij en zijn activiteiten in de lokale politiek verhinderden hem meer te schrijven.