Schipborg, De

Bron: Drents Archief

Modelboerderij te Schipborg (Borgweg 66). In 1914-1915 naar een ontwerp van H.P. Berlage in rationalistische vormen gebouwd in opdracht van A.G. Kröller-Müller voor haar oudste zoon A.G. Kröller. De Schipborg is een U-vormige boerderij. Bij binnenkomst door de poort stonden de koeien rechts en de varkens en paarden stonden links in de varkens- en paardenstal. De binnenplaats, met paardenweide, wordt afgesloten door een muur met toegangspoort, voorzien van de naam van de boerderij. Harry Berg heeft in 1995 voor het omliggende land een ontwerp gemaakt voor een 'nieuw' landgoed; dit is aangelegd in 1997.