Schermen

Sport met degen of ander blank wapen. In 1877 werd in Meppel de schermvereniging Pro Patria opgericht. De heer Weijgers, gymnastiekleraar aan de hbs, was de initiatiefnemer. In november 1883 deed de vereniging voor het eerst mee aan een concours. De club ging in 1885 op in de gymnastiekvereniging Bras de Fer. Ook andere gymnastiekverenigingen in Drenthe, zoals »AGV, hadden in die tijd een schermafdeling. Als schermvereniging werd Bras de Fer opnieuw opgericht op 18 juni 1981 door de heren J.H.N. van Leth, H.J. van der Kamp en P.J. Schreuders. Bras de Fer is de enige schermvereniging die Drenthe rijk is.