Schepershoes, 't

Voormalig historisch gebouw aan de brink in Balloo.

Sinds 1920 in gebruik als boerderij annex winkeltje en dorpscafé De Viersprong. In 1982 kochten ex-marechaussee/-sportleraar Albert Koopman en echtgenote Henny Groote uit Gasteren het pand. Koopman had een jaar eerder zijn baan opgegeven om, uit idealistische motieven, de eerste particuliere schaapherder van Nederland te worden. De Viersprong werd omgedoopt tot 't Schepershoes. De kudde van Koopman groeide uit tot een toeristische trekpleister op het, nabij gelegen, Balloërveld. Henny Groote exploiteerde een winkeltje, pension en dorpscafé. Later kreeg het café tevens een restaurantfunctie waardoor ook publiek van buiten het dorp, en uiteindelijk vanuit het hele land, werd aangetrokken. Op culinair gebied werd Het herdersmaal een begrip. Het echtpaar organiseerde vanaf 1982 culturele bijeenkomsten die 't Schepershoes in de loop der jaren in brede kring de erenaam Centrum van de Drentse cultuur bezorgden.

Roel Reijntjes noemde Albert Koopman en Henny Groote in 1986, in een speciaal voor hen geschreven gedicht 'De schepers van de Drentse taol'. Hans Heyting was de eerste gast tijdens een lange reeks van interviewavonden onder de titel: Verhalen, gedichten enz. in 't Schepershoes waarbij ook vele vooraanstaande politici en bestuurders voor het voetlicht traden. Groote benaderde en stimuleerde onbekend talent op het gebied van muziek, zang en dichtkunst om in het openbaar te gaan optreden. Zij bood hen niet alleen een podium maar zorgde ook voor publiciteit en artistieke begeleiding. Onder de beginnende artiesten, die later regionaal bekend werden, was o.a. het Duo Dampo. In 1996 bracht Groote in eigen beheer de gedichtenbundel De Blauwe Roos uit waarin werk is opgenomen van alle dichters die van 1982 tot 1996 in 't Schepershoes optraden.

Op 24 december 1998 werd het horecabedrijf door brand verwoest. Herbouwplannen kwamen tot nu toe, om allerlei redenen, niet van de grond.